PUNT DE PARTIDA
Al nostre hospital volem estudiar el cos humà, com funciona, com s'organitza i quina relació hi ha entre els diferents aparells que el formen.
Comencem veient el que ja sabem. Partim dels nostres coneixements previs sobre el tema fent un mural del cos humà.
Per això, en grups dibuixem un cos a tamany real on col·loquem i localitzem diferents òrgans, allà on creiem que van.
Un cop els tenim enganxats, exposem els murals a classe, a la vista de tots els doctors/es, i parlem en gran grup quins òrgans són.
Iniciem conversa sobre perquè uns òrgans van en un lloc o en un altre. Mica a mica van apareixent conceptes com el d'aparell, quina funció poden tenir o malalties que hem tingut nosaltres o coneguts.
Veiem que necessitem conèixer millor i més científicament el nostre cos per tal de respondre a moltes de les preguntes que han anat apareixent. Ens plantegem els objectius per la nostra activitat--> Què volem?
Més endavant comprovarem si hem col·locat correctament o no els òrgans així com conèixer el nom d'aquells que desconeixiem.
INICI INVESTIGACIÓ
Després de parlar, investigar i treballar sobre l'organització del cos humà (cèl·lules, òrgans, aparells...) formem grups de doctors/es i comencem a investigar sobre un cas mèdic.
Per això, rebem pacients de tot tipus que ens expliquen els seus símptomes i el·laborem una fitxa en la que recollim les dades importants.
A continuació, fem una recerca segons les dades obtingudes i fent hipòtesis a partir d'elles i de la informació trobada.
En una segona visita mirem d'obtenir més informacions que confirmin les nostres deduccions i aleshores acabem de diagnosticar la malaltia del/la pacient.
Ens convertim en especialistes de l'aparell afectat, el·laborem els informes mèdics necessaris i presentem els casos a la resta de companys/es.
INVESTIGUEM EXPERIMENTANT AMB EL NOSTRE COS
Des d'Educació Física volem comprovar les reaccions que té el nostre cos davant de diferents situacions i com podem relacionar-les amb el que estem treballant a classe.
Ho fem treballant en grups cooperatius on cadascú té un rol que va canviant (missatger/a, secretari/a, entrenador/a, moderador/a).
Fem moltes activitats, entre d'altres:
-
rectes de velocitat, on nosaltres mateixos proposem els entrenaments i estiraments i ens prenem les marques anotant-les en aquest graella.
-
ens prenem les pulsacions abans i després d'una activitat i prèviament fem hipòtesis del què pensem que passarà i amb quin aparell tenen relació aquestes. Tot queda recollit en aquest document.
-
també experimentem amb la suor. Abans de dur a terme una activitat que ens farà suar, fem hipòtesis sobre què creiem que passarà ("Ens augmentarà la temperatura?"). Ho comprovem i traiem conclusions de perquè suem. Tot queda recollit en aquest document.
Finalment vam concloure que:
-
quan fem activitats físiques, la nostra respiració i les nostres pulsacions augmenten per cobrir les necessitats d'oxígen del nostre organisme.
És a dir, que el cor bombeja més ràpidament la sang per poder portar oxígen a les cèl·lules que estan treballant fent aquella activitat física. Al mateix temps, respirem més ràpid perquè entri més oxígen al nostre cos i pugui ser repartit amb la sang.
-
quan suem, no només eliminem toxines, sino que la suor també serveix per regular la nostra temperatura corporal.
Quan ens aturem, notem que la nostra suor i la nostra pell es refreden mantenint la temperatura del nostre cos. Comprovem amb els termòmetres que quan suem, pràcticament no ens puja la temperatura.